Friday, 2024-04-26, 9:35 PM
Welcome, Guest
Home » Articles » Ελλάδα

Αντισυνταγματικά τα «χαράτσια» στα απαλλοτριωμένα!

Αντισυνταγματικά τα «χαράτσια» στα απαλλοτριωμένα!

Νέα απόφαση - βόμβα ανωτάτου δικαστηρίου έρχεται να ακυρώσει το περίφημα χαράτσια - Η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την επιβολη του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων  και της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα που έχουν απαλλοτριωθεί αναγκαστικά.
Αντισυνταγματική και αντίθετη στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε η επιβολή Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), όπως και η επιβολή της έκτακτης εισφοράς ακίνητης περιουσίας, επί των ακινήτων τα οποία έχουν αναγκαστικά απαλλοτριωθεί, ανεξαρτήτως αν η απαλλοτρίωση έχει ολοκληρωθεί ή όχι.
Μάλιστα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου διέταξε την επιστροφή των ποσών που είχαν καταβληθεί από τους φορολογούμενους πολίτες.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 519 και 520/2014 αποφάσεις τους έκριναν ότι η επιβολή ΕΤΑΚ σε ακίνητα που «βρίσκονται υπό ειδικές συνθήκες από άποψη πολεοδομικών βαρών και περιορισμών, όπως είναι εκείνα που έχουν απαλλοτριωθεί, λόγω ρυμοτομίας χωρίς να έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν συντελεστές τέτοιοι που να αποδίδουν, κατά το δυνατόν, την πραγματική επίδραση που έχει η απαλλοτρίωση στην αξία του ακινήτου κατά τα χρόνο της φορολογίας». Θα έπρεπε δηλαδή να προβλέπεται μηδενικός συντελεστής και «κατ΄ ακολουθίαν, εξαίρεση από το φόρο» αφού ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα επίμαχα ακίνητά τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν στις αποφάσεις τους ότι η «υπαγωγή ενός τέτοιου ακινήτου σε φόρο ακίνητης περιουσίας, όπως είναι το ένδικο ενιαίο τέλος ακινήτων, αφ΄ ενός μεν θα συνιστούσε υπέρμετρη επιβάρυνση της ιδιοκτησίας κατά παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ, και αφ΄ ετέρου θα ερχόταν σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, αφού υπό τις συνθήκες αυτές, η κυριότητα του ακινήτου, ως αντικείμενο του φόρου, δεν θα αποτελούσε, για τον ιδιοκτήτη ένδειξη αντίστοιχης φοροδοτικής ικανότητας, όπως θα έπρεπε δηλαδή, τη φορολόγησή του, ανάλογα με τις δυνάμεις του».
Κατά συνέπεια, επισημαίνουν οι δικαστές η από 13.8.2008 απόφαση του υπουργού Οικονομίας που προβλέπει για την επίμαχη κατηγορία ακινήτων συντελεστής 0,80 επί της αξίας του ακινήτου, είναι ανίσχυρη, «με συνέπεια τα εν λόγω ακίνητα να εξαιρούνται από το ενιαίο τέλος του νόμου 3634/2008 (ΕΤΑΚ)» και »η εξαίρεση αυτή καταλαμβάνει και την έκτακτη εισφορά του νόμου 3808/2009, αφού και για την εισφορά αυτή εφαρμόζονται οι διατάξεις περί φορολογητέας αξίας που ισχύουν για το ενιαίο τέλος».


Read more: http://www.newsbomb.gr
.crete-find.ucoz.org
.............. .........................
Category: Ελλάδα | Added by: crete-find (2014-02-09)
Views: 617 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]