Thursday, 2024-04-25, 11:19 PM
Welcome, Guest
Home » Articles » Ελλάδα

Χάσε έως και 2 κιλά την εβδομάδα ακολουθώντας την Αρχαία Ελληνική διατροφή!


Αγνά υλικά στην παρασκευή του φαγητού, αρμονία των υλικών μεταξύ τους και ανάλαφρες σάλτσες. Αυτά αποτελούν μερικούς από τους βασικούς κανόνες της γαστρονομικής τέχνης των αρχαίων Eλλήνων, που ακόμα και σήμερα αποτελεί τη βάση για μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος ή να διατηρηθείς σε άψογη φόρμα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Δευτέρα
Πρωινό: 1 ποτήρι κατσικίσιο γάλα συνοδευμένο με ξερά σύκα, αμύγδαλα και καρύδια.
Μεσημεριανό: Κοτόπουλο με πλιγούρι κριθαριού (4-5 μερίδες): 1 κοτόπουλο σοταρισμένο, 4 καρότα, μαϊντανό, σέλινο, 500 γρ. λευκό κρασί, 500 γρ. κόκκινο κρασί, 400 γρ. πλιγούρι, μέλι, κόλιανδρος. Ψιλόκοψε το μαϊντανό και το σέλινο και κόψε σε κυβάκια τα καρότα. Σόταρέ τα σε λίγο λάδι και με αυτά κάλυψε το κοτόπουλο σε ένα ταψί. Ρίξε το μέλι και τον κόλιανδρο, αλατοπιπέρωσε και περίχυσε με το κόκκινο κρασί. Ψήσε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Σόταρε το πληγούρι με ελαιόλαδο, ρίξε το λευκό κρασί και άφησε να βράσει μέχρι να το απορροφήσει.
Βραδινό: «Κυκλωπαία» σαλάτα με ρόκα, κατσικίσιο τυρί, ελαιόλαδο και ξίδι.
Τρίτη
Πρωινό: Ζωμός λαχανικών. Σε 2 λίτρα νερό σιγόβρασε κρεμμύδια, σέλινο, καρότο, φασκόμηλο, θυμάρι, δάφνη, μαϊντανό και μαύρο πιπέρι για περίπου 1 ώρα. Στράγγισε το μείγμα σε ένα λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντας τον πολτό των λαχανικών για να πάρεις όλο το ζωμό. Κατανάλωνε 1-2 ποτήρια κάθε μέρα. Ψωμί από ζέα με μαύρες ελιές και κατσικίσιο τυρί.
Μεσημεριανό: Πουρές ρεβιθιών «Έτνος». 150 γρ. βρασμένα ρεβίθια/μερίδα, τα οποία θα περάσεις από τη μηχανή του πουρέ μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα. Ετοίμασε τη σάλτσα: Ρίξε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο, δύο γεμάτες κ.σ. μέλι, φρέσκο κρεμμύδι και λίγο λεμόνι. Μόλις μελώσει το λάδι και το μέλι πρόσθεσε τα κρεμμυδάκια και το λεμόνι. Όταν η σάλτσα γίνει λίγο σφιχτή περίχυσε τα ρεβίθια. (Για το έτνος, σύμφωνα με τον Αριστοφάνη, τρελαινόταν ο Ηρακλής!)
Βραδινό: Σαλάτα «Θαλασσαία»: Σπανάκι, φρέσκο κρεμμύδι, πλοκάμι χταποδιού, γαρίδες, μύδια και καλαμάρια.
Τετάρτη
Πρωινό: «Υδρόμελο»: Χλιαρό νερό με μέλι. Σε όλη τη διάρκεια της μέρας πίνε ροφήματα από διάφορα θεραπευτικά βότανα.
Μεσημεριανό: Τραχανάς με λιαστές ντομάτες και κάππαρη: 2 φλιτζ. τσαγ. κόκκινο τραχανά, 5 φλιτζ. τσαγ. νερό, αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζ. τσαγ. λιαστές ντομάτες, 1/2 φλιτζ. τσαγ. κάππαρη τουρσί, στραγγισμένη. Βράσε νερό και ρίξε τον τραχανά, ανακατεύοντας διαρκώς. Όταν πάρει μια βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και βράσε για 10΄ μέχρι να μαλακώσει. Αλατοπιπέρωσε. Μοίρασε τον τραχανά σε ατομικά πιάτα και γάρνιρε με 3-4 κομμάτια λιαστής ντομάτας. Πασπάλισε με κάππαρη και σέρβιρε.
Βραδινό: Σαλάτα «Πρασσαία»: Λάχανο, ρόκα, σέλινο, σπαράγγια, αυγά με κουκουνάρι, καρύδια, σταφίδες και ρόδια.
Πέμπτη
Πρωινό: Ψωμί από κριθάρι με κατσικίσιο τυρί, ελιές, αυγό, 1 χούφτα ξηρούς καρπούς και μαύρες σταφίδες. Αφέψημα από ρίγανη.
Μεσημεριανό: Κρύα σαλάτα με φακές: Βράσε τις φακές για 20΄. Σούρωσε και ρίξε τες σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Καθάρισε τα καρότα και το μήλο και τρίψε τα στον τρίφτη. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι. Βάλε όλα τα λαχανικά μαζί με τις φακές και περίχυσε με το ελαιόλαδο και το ξίδι. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε προσεκτικά.
Βραδινό: Πράσινη σαλάτα εποχής με λαχανικά της αρεσκείας σου.
Παρασκευή
Πρωινό: Νερό χλιαρό προς ζεστό με μέλι, αρωματισμένο με φρεσκοστυμμένο λεμόνι και φύλλα μέντας. Πρωινή σαλάτα: Ανακάτεψε καλά 1 μήλο κομμένο σε κυβάκια, 1/2 φλιτζ. τσαγ. αχλάδι κομμένο σε κυβάκια, το χυμό από 1 λεμόνι ή ρόδι, 1/2 φλιτζ. τσαγ. σταφίδες, κανέλα και μοσχοκάρυδο.
Μεσημεριανό: Σαλάτα ταμπουλέ, ντοματούλα ψιλοκομμένη, άφθονο μαϊντανό και ψιλοκομμένη κόκκινη και κίτρινη πιπεριά χωρίς τους σπόρους, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, λεμόνι, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.
Βραδινό: Γαρίδες με ξίδι και μέλι συνοδευμένες με κολοκύθια και κουνουπίδι.
Σάββατο
Πρωινό: Ποικιλία ξηρών καρπών (δαμάσκηνα, ξερά σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, χουρμάδες και φιστίκια με μέλι) ή «Κόκκωρα» – ξερά σύκα με καρύδια και μέλι.
Μεσημεριανό: Πανσέτα χοιρινού με γλυκόξινη σάλτσα από μέλι, θυμάρι και ξίδι ή γεμιστές φέτες χοιρινού φιλέτου με δαμάσκηνα, συνοδευμένες με αγκινάρες και πουρέ αρακά.
Βραδινό: Σαλάτα πράσινη με ρόδι: 1 ματσάκι ρόκα, 1 ματσάκι κρεμμύδια, φρέσκα πράσινα μυρωδικά ανάμεικτα, 3 σαλάτες διαφορετικού χρώματος (μαρούλι, κόκκινη, κατσαρή), ελαιόλαδο, 2 ρόδια (1 σε σπόρια & 1 σε χυμό), αλάτι και πιπέρι. Κόψε τις σαλάτες, τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, ανάμειξε καλά, περίχυσε με το ελαιόλαδο, το χυμό ροδιού και αλατοπιπέρωσε. Γάρνιρε με τους σπόρους ροδιού.
Κυριακή
Πρωινό: Αφέψημα με δυόσμο: Σε 250-270ml νερού που σιγοβράζει πρόσθεσε 1 κοφτή κ.γ. τσάι του βουνού και άφησε 1 λεπτό. Πρόσθεσε 4 φύλλα δυόσμου και άφησε λίγα λεπτά. Σούρωσε σε μια κούπα και γλύκανε κατά βούληση με μέλι. Συνόδευσε με κομματάκια μήλου και ρόδια με γιαούρτι και μέλι.
Μεσημεριανό: Ψάρια ψητά. Ψήσε, καθάρισε και τοποθέτησε τα ψάρια σε μια πιατέλα. Περίχυσε με την εξής σάλτσα: Σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά βάλε ελαιόλαδο, το χυμό από 1 λεμόνι, σάλτσα ντομάτας, ρίγανη, καυτερή κόκκινη πιπεριά και πιπέρι και ανακίνησε καλά.
Βραδινό: Φακές σαλάτα – «Φακαί ποικιλότερπαι»: 2 φλιτζ. τσαγ. φακές βρασμένες και σουρωμένες, 1/4 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κλωνάρι σέλερι (ζεματισμένο σε αλατισμένο νερό για 3΄), 100 γρ. πράσινα φασολάκια (βρασμένα σε αλατισμένο νερό για 2΄), λίγη φρέσκια ρίγανη, 100 γρ. κατσικίσιο τυρί, 2 κ.σ. μέλι και 2 κ.σ. ξίδι: Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ και τρίψε από πάνω το τυρί με το χέρι
.

Πηγή: youweekly.gr

.crete-find.ucoz.org
.............. ..........................
Category: Ελλάδα | Added by: crete-find (2014-02-08)
Views: 524 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]