Wednesday, 2024-04-24, 10:28 AM
Welcome, Guest
Home » Articles » Ελλάδα

Με εγγυητή ή υποθήκη ο διακανονισμός για την εισφορά γης σε χρήμα!


Παράλογες απαιτήσεις από τους ιδιοκτήτες από το υπουργείο Οικονομικών μέσω του δήμου. Εγγυητή, εγγυητική επιστολή από...
τράπεζα ή ακόμα και υποθήκη ζητά πλέον ο δήμος Ρεθύμνου – υλοποιώντας απαίτηση του Υπουργείου Οικονομικών – από τους πολίτες που έχουν υποχρέωση να καταβάλουν τις εισφορές γης σε χρήμα λόγω του σχεδίου πόλης στα δημοτικά ταμεία. 
Πριν από λίγες ημέρες εκατοντάδες ιδιοκτήτες της περιοχής των Περιβολίων έλαβαν τα σχετικά ενημερωτικά έντυπα από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου, που τους ενημερώνουν ότι έχουν βεβαιωθεί τα σχετικά ποσά και καλούνται άμεσα να προχωρήσουν σε αποπληρωμή τους, τα οποία είχαν ως ημερομηνία λήξης 31/12/2013.
Τα «ραβασάκια» έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών της περιοχής, κυρίως για το γεγονός ότι ακόμα και για σχετικά μικρά ποσά απαιτείται – προκειμένου να γίνει διακανονισμός – είτε εγγυητής είτε υποθήκη ακινήτου!
Για παράδειγμα, στην περίπτωση ιδιοκτήτριας, που το ποσό που της αναλογεί είναι 1511,13 ευρώ, η ατομική ειδοποίηση οφειλής αναφέρει πως τα ποσά έχουν βεβαιωθεί ταμειακά με ημερομηνίες λήξης (στην προκειμένη 31/12/2013) και η εκπρόθεσμη καταβολή επιβαρύνεται με 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν μπορεί να καταβάλει τα χρήματα άπαξ, τότε μπορεί να προχωρήσει σε διακανονισμό του ποσού σε δόσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
1. Εάν το ποσό της οφειλής υπερβαίνει τα 1467,35 ευρώ όχι όμως και το ποσό των 2934,70 ευρώ, ο υπόχρεος δύναται να διακανονίσει την οφειλή σε δόσεις εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία προσωπική εγγύηση αξιόχρεου προσώπου κατά την κρίση του αρμόδιου ταμείου.-.http://crete-find.ucoz.org/..................----- -
> ..
 
2. Εάν το ποσό της οφειλής υπερβαίνει τα 2934,70 ευρώ για το διακανονισμό αυτής σε δόσεις απαιτείται εμπράγματη ασφάλεια (υποθήκη του ίδιου ακινήτου ή άλλου ακινήτου του ίδιου ή τρίτου προσώπου – η αγοραία αξία του υποθηκευμένου ακινήτου πρέπει να είναι μεγαλύτερη κατά ποσοστό 25% τουλάχιστον από το σύνολο των πληρωτέων δόσεων) ή εγγυητική επιστολή τραπέζης.
Στις δύο περιπτώσεις η ασφάλεια πρέπει να παρασχεθεί εντός τριμήνου (έως 31/3/2014) από τη λήξη προθεσμίας της πρώτης δόσης, άλλως το σύνολο του ποσού που βεβαιώθηκε καταβάλλεται εφάπαξ από τον υπόχρεο.
3. Εάν το ποσό της οφειλής υπερβαίνει τα 2934,70 ευρώ, μπορεί ο υπόχρεος να καταβάλει το επιπλέον του ποσού αυτού τμήμα της και το υπόλοιπο, δηλαδή τα 2934,70 ευρώ να τα διακανονίσει σε εξαμηνιαίες δόσεις χωρίς τη σύσταση υποθήκης ή εγγυητικής επιστολής τραπέζης.
Η επιστολή αναφέρει ακόμα προς τους οφειλέτες ότι «σε περίπτωση που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δήμο Ρεθύμνης υπερβούν το ποσό των 293,47 ευρώ, η υπηρεσία έχει το δικαίωμα να αποστείλει τα στοιχεία σας στη Δ.Ο.Υ. χωρίς νεότερη ειδοποίηση, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 7Ν.Σ. 356/74 από την επόμενη μέρα κατά την οποία κατά το άρθρο 5 του εν λόγω Ν.Δ/τος τα χρέη προς το δήμο καθίσταται ληξιπρόθεσμα ο ταμίας δικαιούται να λάβει αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους».
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Την ύπαρξη του προβλήματος που έχει ανακύψει αναγνωρίζει ο δήμος Ρεθύμνου, ο οποίος, όμως όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Τάσος Παπαδουράκης, δεν μπορεί να παρεκκλίνει της διαδικασίας. 
Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο κ. Παπαδουράκης σημείωσε πως από τον Ιούλιο του 2013 έχει προκύψει η ανάγκη ύπαρξης εγγυητικής επιστολής ή προσημείωσης ακινήτου, πράγμα που ο ίδιος χαρακτήρισε «παραλογισμό». Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο δήμαρχος Ρεθύμνου έχει επισημάνει με παρεμβάσεις και επιστολές του το θέμα στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να αλλάξει η διαδικασία.
Επιπλέον, ο κ. Παπαδουράκης ανέφερε ότι αυτές οι διαδικασίες είσπραξης των χρημάτων αυτών έπρεπε να έχουν γίνει από τη δεκαετία του ’90, αλλά για διάφορους λόγους αυτό δεν είχε γίνει. Συμβούλευσε, δε, τους ιδιοκτήτες να μην καθυστερήσουν την πληρωμή, καθώς οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί σήμερα αφορούν τιμές αντικειμενικής αξίας του 1993, εκφράζοντας το φόβο ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή αυτό να αλλάξει και άρα τα ποσά να αυξηθούν με βάση τις σημερινές τιμές αντικειμενικής αξίας. 




Source: http://goodnet.gr
Category: Ελλάδα | Added by: crete-find (2014-02-07)
Views: 471 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]