Friday, 2024-03-29, 0:42 AM
Welcome, Guest
Home » Articles » Τοπικά νέα

Κρήτη | Καθ’ οδόν και δεύτερο φορτίο χημικών | Άγνοια από τον ΟΗΕ

CACHE_620X620_1_1107336

Την ώρα που η τοπική κοινωνία ετοιμάζεται να δώσει δυναμική απάντηση στο εγχείρημα εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Κρήτης, την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις είναι ραγδαίες στο θέμα, αναδεικνύοντας ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί υπό πλήρη αδιαφάνεια και συσκότιση και επί της ουσίας από το κλαμπ των ισχυρών ΗΠΑ-Ρωσίας και Κίνας, τα πολεμικά πλοία των οποίων, με πρόσχημα ασκήσεις, έχουν δημιουργήσει "έμφραγμα” ήδη στη Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες για το δανέζικο πλοίο, που μεταφέρει την πρώτη παρτίδα χημικών με 9 κοντέινερ – όπως η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά επίσημα ανακοίνωσε – προς το λιμάνι της Καλαβρίας στην Ιταλία Τζιόια Τάουρο, διερχόμενο και από τα νότια της Κρήτης, είναι αλληλοαντικρουόμενες.

Kατά την κ. Γεννηματά, το πλοίο αναχώρησε ήδη από τη Λαττάκεια της Συρίας στις 9 Ιανουαρίου. Κατά τους Γάλλους ακτιβιστές οικολόγους, το πλοίο της Δανίας έχει πιάσει ήδη το ιταλικό λιμάνι, όπου αναμένει γύρω στις 10 Φεβρουαρίου το "Cape Ray” του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, για να του μεταφορτώσει τα 9 κοντέινερ ως πρώτη παρτίδα, της εξουδετέρωσης για πρώτη φορά εν πλω με τη μέθοδο της υδρόλυσης σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Tην ίδια ώρα πληροφορούμαστε πως η Συρία σχεδιάζει να στείλει ένα νέο μεγάλο φορτίο τοξικών παραγόντων εκτός της χώρας αυτό το μήνα και μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία απομάκρυνσης των παραγόντων αυτών ως την 1η Μαρτίου. Η δήλωση ανήκει στο Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, μόλις χθες, ενταγμένη στη λογική εξουδετέρωσης των χημικών από τον Οργανισμό Απαγόρευσής τους στη Μεσόγειο με την εν πλω υδρόλυση. Μάλιστα, μόλις χθες Σύριοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η απομάκρυνση ενός μεγάλου φορτίου χημικών ουσιών είναι σχεδιασμένη για το Φεβρουάριο.

Η επιχείρηση για την απομάκρυνση και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την οποία μεσολάβησαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ, έχει καθυστερήσει πολύ με βάση το χρονοδιάγραμμα και δεν πρόκειται να τηρηθεί η προθεσμία να έχουν μεταφερθεί όλοι οι τοξικοί παράγοντες εκτός Συρίας ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι χρονοτριβεί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να πιέσει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ να επιταχύνει την επιχείρηση.

Η Ρωσία, ο ισχυρότερος υποστηρικτής της συριακής κυβέρνησης στη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης, που διαρκεί ήδη σχεδόν τρία χρόνια στη Συρία, έχει δηλώσει πως οι δυτικές ανησυχίες είναι υπερβολικές και απορρίπτει κατηγορίες ότι οι καθυστερήσεις είναι εσκεμμένες, επικαλούμενη ζητήματα ασφάλειας και επιμελητείας.

Όλα αυτά όμως πρακτικά σημαίνουν και επιπλέον καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, η οποία, εκτός της μεθόδου της υδρόλυσης εν πλω για πρώτη φορά, με τέτοια χρονοδιαγράμματα είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάρει τουλάχιστον ένα εξάμηνο, δηλαδή μεσούσης της τουριστικής περιόδου στη Μεσόγειο.
Αίσθηση προκαλεί παράλληλα και το υπουργείο Εξωτερικών στην προσπάθειά του να καλύψει τη θέση και τη στάση του, βάσει της νέας απάντησής του στο βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, η οποία καταδεικνύει είτε άγνοια, είτε μεθοδεύσεις διά της ουσιαστικής σιωπής για το θέμα.

Αίσθηση προκαλεί παράλληλα και το υπουργείο Εξωτερικών στην προσπάθειά του να καλύψει τη θέση και τη στάση του, βάσει της νέας απάντησής του στο βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, η οποία καταδεικνύει είτε άγνοια, είτε μεθοδεύσεις διά της ουσιαστικής σιωπής για το θέμα.

 

Το σοβαρότερο όλων, ωστόσο, προκύπτει από τις χθεσινές αποκαλυπτικές δηλώσεις στο Ράδιο 98,4 του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος έφερε στην επιφάνεια ότι την ώρα που ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών προχωράει στην εξουδετέρωση των χημικών στη Μεσόγειο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αφού είναι υπό την εποπτεία του, ο ΟΗΕ εμφανίζεται να έχει άγνοια για τη διαδικασία, τις ποσότητες, τη σύνθεσή τους, τον τρόπο εξουδετέρωσής τους, τις αντιδράσεις των κοινωνιών και κυρίως τις επιστημονικές ενστάσεις για το όλο εγχείρημα!

Όπως αποκαλύπτει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, χθες στο Στρασβούργο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, που αποκάλυψε πως ο ΟΗΕ δεν έχει γνώση των εγγυήσεων της διαδικασίας, των επιστημονικών αντιδράσεων, αλλά και των στοιχείων μιας υπόθεσης που αποτελεί τον "εφιάλτη” της Μεσογείου. Αυτό, ενώ ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Έκδηλη η ανησυχία του χημικού-επιστημονικού συνεργάτη στο "Δημόκριτο” Νίκου Κατσαρού μετά και τις τελευταίες νέες αποκαλύψεις και τη νέα απάντηση του ΥΠ.ΕΞ. στους βουλευτές. Πολιτικό πρωτίστως είναι το θέμα, όπως επαναλαμβάνει, και επισημαίνει: «Είναι ντροπή οι χειρισμοί και οι απαντήσεις του υπουργείου σε ένα θέμα που έχει να κάνει με τη ζωή μας. Το ΥΠ.ΕΞ. είναι ανακόλουθο στις απαντήσεις του και κυρίως για την επικινδυνότητα των χημικών που θα καταστραφούν δε λέει κουβέντα.

Είναι δυνατόν να παραπέμπει στους δημοσιογράφους και το site του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών; Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση της επίσημης κυβέρνησης, όταν οι πολίτες αγωνιούν; Γιατί δε λέει ότι είναι το αέριο σαρίν και της μουστάρδας, από τα οποία μία σταγόνα αρκεί σε 5 λεπτά να σκοτώσει άνθρωπο; Γιατί δε λέει πως ο Αμερικανός επικεφαλής του εγχειρήματος έχει αποκαλέσει άκρως επικίνδυνη την αποστολή στη Μεσόγειο; Τι λέει το ΥΠ.ΕΞ. ότι μέσω του πρέσβη μας βλέπει το θέμα στη Χάγη; Μπορεί μέσω ΟΗΕ να μας πει τη σύνθεση, τις ποσότητες και τις εγγυήσεις της διαδικασίας; Καν το χρονοδιάγραμμα και τις ποσότητες δεν ξέρει. Να μας πουν γιατί στη Μεσόγειο αυτή η επιχείρηση και κυρίως τι μέτρα έχουν λάβει ήδη – πολύ αμφιβάλλω ότι έχουν – σε περίπτωση ατυχήματος έστω, ώστε να μην έρθει η τοξική ρύπανση στην Κρήτη ή το Ιόνιο».

Πηγή: neakriti
.crete-find.ucoz.org
.............. .........................
Category: Τοπικά νέα | Added by: crete-find (2014-02-10)
Views: 704 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]