Αρόνια – καλλιέργεια:διαβαστε
Η αρόνια (Aronia melanocarpa) είναι ένα είδος θάμνου που βρίσκεται κυρίως σε υγρές περιοχές αλλά πολλές φορές και σε περιοχές ξηρές. Βέβαια τα υγρά εδάφη ευνοούν τη ταχύτερη ανάπτυξη της αρόνια και επίσης χρειάζεται την ηλιοφάνεια μολονότι μπορεί να αναπτυχθεί και σε περιοχές με μερική σκίαση. Αντέχει τον ισχυρό παγετό έως ακόμη και -25 βαθμούς κελσίου και δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού. Οι καρποί της αρόνιας περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες. Για απευθείας κατανάλωση από τα δέντρα αν και γίνεται, ωστόσο εξαιτίας της στυφής γεύσης που έχει δε συνηθίζεται. Πάντως κάποιοι τρώνε τους καρπούς της απευθείας. Περισσότερο οι καρποί της χρησιμοποιούνται για να παραχθούν τσάι, ζελέ, χυμοί, κρασιά, φάρμακα, σιρόπια, και ως χρωστικά διαφόρων τροφίμων. Επίσης η αρόνια χρησιμοποιείται εναντίον της υπέρτασης, του διαβήτη, της ηπατίτιδας, των νεφρικών νοσημάτων, της χοληστερίνης, των αλλεργιών, και των ρευματισμών. Αρόνια - καλλιέργεια Η αρόνια είναι διάσημη στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης διότι σε αυτές τις χώρες με το ηπειρωτικό κλίμα που διαθέτουν είναι δυνατή η πετυχημένη καλλιέργειά της. Στις Βαλκανικές χώρες χρησιμοποιούν την αρόνια για να φτιάχνουν μαρμελάδες και γλυκά. Οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ήταν οι πρώτες που χρησιμοποίησαν την αρόνια ως φαρμακευτικό φυτό και στη σημερινή εποχή εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων αρόνιας καλλιεργούνται στη Σιβηρία. Στη Λιθουανία φτιάχνουν από την αρόνια ένα είδος κρασιού που έχει ευεργετική επίδραση στη καρδιά προστατεύοντας τον οργανισμό από τις καρδιακές παθήσεις. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο την αρόνια την καλλιεργούν σε μεγάλες εκτάσεις στις ΗΠΑ και στον Νότιο Καναδά, αρχικά επειδή ήταν καλαίσθητος θάμνος οπτικά αλλά στη συνέχεια και εκεί έμαθαν για τις ευεργετικές επιδράσεις της στην υγεία.
Το κλίμα της Ελλάδας θεωρείται πολύ κατάλληλο για τη καλλιέργεια της αρόνιας επειδή το φυτό είναι ανθεκτικό στο παγετό και μπορεί να φυτευτεί σχεδόν σε όλα τα είδη εδαφών όμως με τη προϋπόθεση ότι το έδαφος θα έχει στραγγίξει επειδή η αρόνια δε θέλει περισσευούμενο νερό. Καλό είναι να φυτεύεται από τη γλάστρα παρά με γυμνή ρίζα γιατί από τη γλάστρα η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη και μπορούν να τοποθετηθούν 240 φυτά αρόνιας σε κάθε στρέμμα και αυτό καλό είναι να γίνεται στην αρχή της άνοιξης τον Μάρτη πριν τις καλοκαιρινές υψηλές θερμοκρασίες και τη ξηρασία του καλοκαιριού. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η αρόνια Αρόνια - καλλιέργεια δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου κλάδεμα παρά μονάχα κάθε 6 χρόνια περίπου ο καλλιεργητής καλό είναι να κλαδεύει τους παλιούς βλαστούς και αυτούς που έχουν είτε ξεραθεί είτε έχουν χαλάσει για κάποιους λόγους για να μπορούν οι αχτίδες του ήλιου να εισχωρούν μέσα στο φυτό. Η αρόνια αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς, μόλις 30 εκατοστά το χρόνο όμως μπορεί να ζήσει έναν ολόκληρο αιώνα! Οι καρποί της συλλέγονται είτε με τα χέρια είτε με ενός είδους μηχανής ακίνδυνης για τους καρπούς. Αρόνια – καλλιέργεια: Έσοδα και Έξοδα Το κόστος καλλιέργειαςτης αρόνιας είναι χαμηλό αλλά τα έσοδα από τη καλλιέργειά της είναι πολύ ικανοποιητικά! Η αρόνια μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα μέχρι και 1400 ευρώ το στρέμμα με μέσο όρο
Αρόνια - καλλιέργεια παραγωγής 3 κιλών ανά φυτό μετά το 5ο χρόνο της καλλιέργειας και με μέση τιμή πώλησης 3 ευρώ το κιλό. Η αρόνια μπορεί να πουληθεί σε μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη που την χρειάζονται για να παρασκευάζουν διάφορα τρόφιμα. Στην Αγγλία, τη Γαλλία, και το Βέλγιο ζητάνε την αρόνια για να παρασκευάσουν ξύδι, σιρόπια, και χυμούς που την έχουν ως κύριο συστατικό Έτσι αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για να έχουν όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με τη καλλιέργειά της ένα πολύ καλό εισόδημα.
|
Category: Ελλάδα | Added by: monikaki (2012-01-07)
|
Views: 183
| Rating: 0.0/0 |