Sunday, 2025-02-02, 10:41 AM
Welcome, Guest
Home » Articles » Ελλάδα

Οι καταθέσεις που «καίνε» τον Παπακωνσταντίνου

Καταθέσεις-φωτιά για το ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και σαφείς αιχμές ότι για το «διογκωμένο» έλλειμμα του 2009 ήταν ενήμερος και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, περιέχονται στην πολυσέλιδη δικογραφία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το περιεχόμενό τους περιγράφει αναλυτικά το δραματικό παρασκήνιο που έλαβε χώρα από τον Μάιο μέχρι και το Νοέμβριο του 2010, όταν το αρχικό έλλειμμα του 13,6% εκτινάχθηκε στο 15,4%.

Πρόκειται για ένα εθνικό σκάνδαλο ή για συναδελφικά μαχαιρώματα, ένα συντεταγμένο –πολιτικό- σχέδιο προκειμένου να ληφθούν επαχθέστερα μέτρα μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ και να μειωθεί η αξία της δημόσιας περιουσίας ή μια προσπάθεια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στα μάτια των εταίρων και της Εurostat; Ποιος και γιατί μας επέβαλλε να δανειστούμε επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μερικές από τις ερωτήσεις που απαντώνται από το πολυσέλιδο υλικό.

Οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της υπόθεσης στήνουν στον «τοίχο» τον πρώην υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εμφανίζεται ενήμερος για όλες τις κινήσεις του προέδρου της Αρχής, κ. Ανδρέα Γεωργίου αλλά και τον πολιτικό προϊστάμενό του, πρώην πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος προφανώς –όπως λένε- γνώριζε για τις ενέργειες του πρώην «τσάρου».

Τον πρώτο τον ονοματίζουν. Τον εμφανίζουν ως κύριο συνομιλητή μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε –στις 22 Οκτωβρίου 2010- στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί διεμήνυσε στα πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ ότι οι χειρισμοί Γεωργίου ήταν υπό την έγκρισή του. Τον πρώην πρωθυπουργό δεν τον αναφέρουν ευθέως. Ωστόσο στην κατάθεση που έδωσε στις εισαγγελικές Αρχές -στις 3 Νοεμβρίου 2011- ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, τον τοποθετεί στο «κάδρο» καθώς αναφέρεται σε συντονισμένες ενέργειες μελών της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού, του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών και των λοιπών μελών των Διεθνών Οργανισμών.

«Πυρά» κατά Γεωργίου

Η πρώτη συνεδρίαση των μελών της ανεξάρτητης Αρχής, πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου 2010. Ήδη δυο μήνες νωρίτερα η Eurostat πίεζε τη χώρα μας να αναταξινομήσει συγκεκριμένες ΔΕΚΟ και να τις εισάγει στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης. Η χρονική συγκυρία είναι περίεργη, καθώς εκείνη την περίοδο η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΔΝΤ. Ένας από τους όρους της συμφωνίας που συνάψαμε με τις δάνειες δυνάμεις ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στους δανειστές αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα στοιχεία που προκύπτουν.

Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι όλο αυτό το διάστημα ο Πρόεδρος της Αρχής, κ. Ανδρέας Γεωργίου, δεν ανέφερε σε κανένα από τα υπόλοιπα μέλη τη μεθοδολογία που ακολούθησε σχετικά με την ένταξη των φορέων στην έκθεση του ελλείμματος. Η κυρία Ζωή Γεωργαντά αναφέρει ότι «υπέκυψε σε πιέσεις». Ο κ. Νικόλαος Λογοθέτης τον χαρακτηρίζει ως «πιόνι» εκείνων που ήθελαν να καταλήξουν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και ο κ. Νικόλαος Στρόμπλος, διευθυντής της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνει ότι μετατέθηκε την επόμενη κιόλας ημέρα όταν «αντιστάθηκε» στη βούληση της Eurostat!

«Εγκληματική αμέλεια»

Η κυρία Ζωή Γεωργαντά κατέθεσε στις εισαγγελικές Αρχές στις 26 Σεπτεμβρίου 2011. Είπε: «Τα πρόβλημα με τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα έγκειται ότι το νούμερο 15,4% θεωρώ ότι είναι αυθαίρετο, δεν προηγήθηκαν οι απαραίτητες μετρήσεις και η απαραίτητη έρευνα και μελέτη οι οποίες θα κατοχύρωναν την ορθή ταξινόμηση των δαπανών των ΔΕΚΟ, όσων μπήκαν στο έλλειμμα, και άλλων δαπανών, οι οποίες πολύ πιθανόν να έπρεπε να ταξινομηθούν στο χρέος αντί για το έλλειμμα… Τα προβλήματα με τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα δημιουργήθηκαν από την άρνηση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, να μας παράσχει οιαδήποτε αναλυτική πληροφορία, με την οποία θα μπορούσαμε πραγματικά όλη η επταμελής Αρχή να δει ότι το νούμερο 15,4% είναι το πραγματικό».

Κατά την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από τις αρχές του καλοκαιριού του 2010 υπήρχαν έγγραφα της Eurostat τα οποία τόνιζαν το κατεπείγον της ανακοίνωσης των ελλειμμάτων του Δημοσίου και της εξειδίκευσης του τι περιλαμβάνουν τα ελλείμματα.   

Γι αυτό το λόγο, όπως λέει, στις 29 Ιουνίου 2010 πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση γνωριμίας των «μελλοντικών» μελών της ΕΛΣΤΑΤ με τον κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος τους είχε επιλέξει και θα τους πρότεινε στη Βουλή.

«…Από εκείνη τη συνάντηση και μετά έδειξε μια αρνητική διάθεση του κ. Γεωργίου στο να εκτελούμε οι υπόλοιποι οιαδήποτε ενέργεια ή εργασία μέχρις ότου εκείνος επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διέμενε όντας υπάλληλος του ΔΝΤ, προκειμένου να μεταφέρει την οικοσκευή του», κατέθεσε, επισημαίνοντας ότι κατά τη πρώτη συνεδρίαση της επταμελούς επιτροπής της Αρχής, στις 3 Αυγούστου 2010, ο κ. Νικόλαος Στρόμπλος, ανέφερε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τμήματος Εθνικών Λογαριασμών το έλλειμμα ανερχόταν στο 13% και το χρέος στο 115%. «Αμέσως μετά τη συνεδρίαση και μετά την πληροφορία αυτή, εγώ και άλλα μέλη της Αρχής ήρθαμε σε επαφή με τους αρμόδιους υπαλλήλους των Εθνικών Λογαριασμών, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τα στοιχεία και τη μεθοδολογία και μας είπαν ότι το έλλειμμα ήταν 12.5% περίπου ή αν γινόταν και μεγαλύτερη διερεύνηση μικρότερο του 10%», καταλήγει η μάρτυρας.

Ωστόσο, η ίδια δηλώνει ότι αιφνιδίως πληροφορήθηκε για το έλλειμμα στις 15 Νοεμβρίου 2010. «Εμείς ως συλλογικό όργανο είχαμε παύσει να λειτουργούμε από τις 8 Οκτωβρίου. Ο κ. Γεωργίου μας είχε απαγορεύσει, από το Σεπτέμβριο, την πρόσβαση σε οποιοδήποτε στοιχείο της ΕΛΣΤΑΤ. Είχε δώσει εντολή στο επιστημονικό αλλά και διοικητικό προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ να μην μας μιλάει. Αυτό έγινε επειδή του ζητούσαμε να συζητήσουμε, έστω και άτυπα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας για το έλλειμμα…».

Ακολούθως και αφού κάνει λόγο για «εγκληματική αμέλεια» από μέρους του Προέδρου της Αρχής αναφέροντας ότι πιθανότατα τόσο ο κ. Γεωργίου όσο και οι λοιποί παράγοντες υπέκυψαν στις πιέσεις για να δώσουν γρήγορα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009, επισημαίνει ότι εάν ο κ. Γεωργίου συνεργαζόταν με τα υπόλοιπα μέλη της Αρχής και έφερε την έκθεση για συζήτηση ενώπιον της επταμελούς επιτροπής τότε σίγουρα δεν θα δημοσιευόταν το συγκεκριμένο νούμερο αλλά θα δρομολογούνταν περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση.

Παπακωνσταντίνου: «Κουμάντο κάνει ο Γεωργίου»

Το πρώην μέλος της ανεξάρτητης Αρχής είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και για την «κάλυψη» που παρείχε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε όλες τις ενέργειες του Προέδρου. Αναφέρεται, μάλιστα, σε ένα ραντεβού που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται να τις είπε ότι:

Η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι πρυτανικό συμβούλιο κάποιου πανεπιστημίου αλλά Ανώτατη Διοικητική Αρχή με ιεραρχική δομή, συνεπώς ο Πρόεδρος είναι ο επικεφαλής και

Ο Πρόεδρος έχει την πλήρη έγκρισή του για όλες τις διαδικασίες και τις αποφάσεις που αυτός παίρνει και εφαρμόζει στην ΕΛΣΤΑΤ. Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί την ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat και έχει την πλήρη έγκρισή της σε ότι ενέργεια εκτελεί συνεργαζόμενος με τα στελέχη της…

Λογοθέτης: Πολιτική η βούληση

Σαφείς αιχμές για το ρόλο του κ. Γεωργίου αφήνει μέσω της κατάθεσής του στους Οικονομικούς Εισαγγελείς και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Νικόλαος Λογοθέτης. «Ο κ. Γεωργίου από την αρχή προέβαλε έναν τοίχο απομονωτισμού και άρνησης σε οτιδήποτε πρότειναν τα μέλη της Αρχής…», λέει και συνεχίζει: «Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε στις 8 Οκτωβρίου 2010 μας ανακοίνωσε ότι ενέταξε μέσα στον υπολογισμό του ελλείμματος συγκεκριμένες ΔΕΚΟ ως φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς να αιτιολογήσει τους λόγους, αλλά βασιζόμενος στον ΕSA-95».

Ωστόσο κατά τον μάρτυρα ο ESA 95 δεν είναι δεσμευτικός αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης αν θα ακολουθηθεί ή όχι. « Θεωρώ ότι ο κος Γεωργίου αποτέλεσε το «πιόνι» κάποιων που ήθελαν να καταλήξουν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα… Από τα στοιχεία που μου γνωστοποιήθηκαν μέχρι τώρα εξάγω το συμπέρασμα ότι η πιθανότερη πηγή καθοδήγησης προέρχεται από τη Eurostat», καταλήγει.

Ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον τρόπο δράσης του κ. Γεωργίου είναι και η κατάθεση του έτερου πρώην μέλους της Αρχής, κ. Κωνσταντίνου Σκορδά. Στους οικονομικούς εισαγγελείς είπε ότι επειδή η διαδικασία συμπερίληψης των ΔΕΚΟ στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης γινόταν για πρώτη φορά και το χρονικό διάστημα μέχρι την αποστολή της έκθεσης της Eurostat ήταν μικρό, πολλά μέλη της Αρχής διερωτήθηκαν για το εάν έχουν γίνει οι μελέτες και οι εργασίες για να εξαχθούν αξιόπιστα αποτελέσματα. Γι αυτό ζήτησαν να ενημερωθούν από το Διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών, κ. Μολφέτα. Η ενημέρωση, ωστόσο, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε… «…Συνυπολογίστηκαν στο έλλειμμα τα swaps παρά το ότι αποτελούσαν πολύ σημαντικό θέμα και δυσδιάγνωστο τεχνικά ζήτημα, το οποίο μάλιστα η ΕΛΣΤΑΤ δεν ήταν σε θέση να επεξεργαστεί λόγω ελλείψεως γνωστικού υποβάθρου».

«Με καρατόμησαν επειδή αντέδρασα»

Με τη θέση του πλήρωσε την άρνησή του να υπακούσει στις επιταγές της Eurostat ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα των εθνικών λογαριασμών, πρώην επικεφαλής της σχετικής διεύθυνσης, κ. Νικόλαος Στρόμπλος. Στην κατάθεσή του αναφέρει ότι η Eurostat επιθυμούσε να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα και συγκεκριμένες ΔΕΚΟ από τον Μάιο του 2010. Εκείνος αντιτάχθηκε με το  με το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις κατατάσσονται στους πέντε θεσμικούς τομείς της οικονομίας κάθε πέντε χρόνια και ως εκ τούτου (για να υπάρχει αμεροληψία και αντικειμενικότητα) η αναταξινόμηση θα έπρεπε να γίνει βάσει των στοιχείων του 2005 και όχι εκείνη μεσούσης της πενταετίας όπως ζητούσε η Eurostat. «Ενδιαμέσως μπορούσαν να μεταβληθούν τα στοιχεία στις αρχές του 2011 που θα κοινοποιούσαμε στη Eurostat τα αποτελέσματα της αναθεώρησης του 2005», επισημαίνει. Είναι άξιο αναφοράς ότι στις 10 Σεπτεμβρίου του 2010 ο κ. Στρόμπλος μετατέθηκε –αιφνιδίως- σε άλλο τομέα κατόπιν απόφασης του κ. Γεωργίου. Η νέα διοίκηση ικανοποίησε λίγες ημέρες αργότερα πλήρως την επιθυμία της Eurostat. Πρόκειται για τους κ.κ. Γεωργίου, Ξενάκη (γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών) και Μολφέτα (νέο διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών».

Ο μάρτυρας καταλήγει: «Θεωρώ ότι απομακρύνθηκα λόγω των ενστάσεων που διατύπωνα για το χειρισμό των συγκεκριμένων θεμάτων».

Ο αντίλογος

Στον αντίποδα υπάρχουν αρκετά πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία χαρακτηρίζουν «ανυπόστατες» τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά. Κατά την άποψή τους δεν υπάρχει σκάνδαλο διογκωμένου ελλείμματος. Αντίθετα, όπως λένε, για πρώτη φορά η Ελλάδα κατάφερε να προσκομίσει στοιχεία που ανταποκρίνονταν στη πραγματικότητα. Με την άποψη αυτή συντάσσεται το πρώην μέλος, κ. Γιώργος Συμιγιάννης. Λέει: «Θεωρώ ότι τηρήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις των κανονισμών» και προσθέτει ότι το έργο της Αρχής ήταν ιδιαίτερα σημαντικό καθώς «η Eurostat απέσυρε την επιφύλαξη της για τα στοιχεία της Ελλάδος».

Καυστική εναντίον των καταγγελιών εμφανίζεται, σήμερα, και η πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, κυρία Στέλλα Μπαλφούσια, η οποία «καρατομήθηκε» επί ημερών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Θεωρεί ότι η διερεύνηση ήταν ενδελεχής, διεξήχθη με βάσει τα κριτήρια και τη μεθοδολογία της Eurostat για μεγάλο χρονικό διάστημα και επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα προσέγγιζε τη πραγματικότητα. «Εν τέλει η Eurostat αποδέχτηκε τα στοιχεία αυτά, κάτι που δεν είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν», σχολιάζει. Παράλληλα «αδειάζει» τα πρώην μέλη της Αρχής που διαφώνησαν με τη μεθοδολογία που τηρήθηκε λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα παρουσιάστηκαν σε τρεις τουλάχιστον συνεδριάσεις και κανένα από τα «μέλη που τώρα διατείνονται ότι υπάρχει πρόβλημα δεν έκανε ουδεμία παρατήρηση επ’ αυτών».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η τοποθέτηση του κ. Σταύρου Μπεριάτου, πρώην τμηματάρχη στο Τμήμα Γενικής Κυβέρνησης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που δεν εντάσσονταν οι ΔΕΚΟ στο Τομέα Γενικής Κυβέρνησης τότε, όπως είχε διατυπωθεί από εκπροσώπους της Eurostat, δεν θα σημειωνόταν άρση των επιφυλάξεων για την αξιοπιστία της χώρας μας.



Source: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=469574&cid=4
Category: Ελλάδα | Added by: crete-find (2012-02-13)
Views: 118 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]