Monday, 2025-01-27, 7:10 AM
Welcome, Guest
Home » Articles » Κόσμος

Ξεχάστε το terabyte, έρχεται το hellabyte

 Ξεχάστε το terabyte, έρχεται το hellabyte;
Ο ασύλληπτος όγκος δεδομένων επιβάλλει την επινόηση νέων, μεγαλύτερων μονάδων για την αποθήκευσή τους
Η Google επενδύει σε κέντρα αποθήκευσης δεδομένων για να χωρέσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα peta, yotta ή και hella bytes πληροφοριών που θα παραχθούν στο μέλλον
Ουάσινγκτον 
Για ορισμένους ο χώρος για αποθήκευση δεδομένων είναι το Ελ Ντοράντο του μέλλοντος και κάποιοι, όπως η Google, επενδύουν ήδη σε αυτόν. Πέρα όμως από την υλική, το πρόβλημα έχει και μια… γραφειοκρατική πλευρά καθώς ακόμη και αν εξασφαλίσουμε τον χώρο για να «στριμώξουμε» τις ιλιγγιωδώς αυξανόμενες πληροφορίες του online σύμπαντός μας, αυτός θα είναι ενδεχομένως άχρηστος χωρίς την εισαγωγή μιας μεγαλύτερης μονάδας που να τις… χωράει.
Tera, petta, yotta… και μετά τι;
Πριν από κάποια χρόνια ένα gigabyte ήταν για μας κάτι πολύ μεγάλο ενώ τα… τερατώδη τότε στα μάτια μας terabytes αφορούσαν αποκλειστικά τους κολοσσούς της τεχνολογίας και τις τράπεζες επιστημονικών δεδομένων. Σήμερα γεμίζουμε τα gigabytes σε χρόνο dt, τα terabytes έχουν μπει για τα καλά στα σπίτια μας, οι κολοσσοί «τρέχουν» σε petabytes ενώ τρεις επιπλέον τάξεις μονάδων έχουν προστεθεί για να χωρέσουν τον αυξανόμενο όγκο των πληροφοριών που μας κατακλύζουν: τα exabytes, τα zettabytes και τα yottabytes.
Το πρόθεμα yotta αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επίσημη μονάδα σήμερα: ακολουθείται από 24 μηδενικά και αναγνωρίστηκε (μαζί με το zetta, με 21 μηδενικά) στη 19η συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Μέτρων και Σταθμών το 1991. Μετά από αυτό όμως τίποτε «επίσημο» δεν υπάρχει για να περιγράψει μεγαλύτερους όγκους δεδομένων. Πολλοί θεωρούν ότι, αν θέλουμε να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις, θα πρέπει από τώρα να θεσπίσουμε νέους όρους, μεγαλύτερης «χωρητικότητας» από το yotta,
Hella ή xenna;
Τον Μάρτιο του 2010 μια εκστρατεία ξεκίνησε από την Καλιφόρνια προωθώντας την υιοθέτηση του όρου «hella» για τον ορισμό του ψηφίου 1,000,000,000,000,000,000,000,000,000 – της μονάδας δηλαδή που ακολουθείται από 27 μηδενικά. Στην καλιφορνέζικη σλανγκ «hella» (από το «hell of a lot of») σημαίνει «πολλά» και η πρόταση βρήκε … hella υποστηρικτές. Η εκστρατεία, η οποία οργανώθηκε από τον Οστιν Σέντεκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, έχει βρει ισχυρή στήριξη στην επιστημονική κοινότητα η οποία πιέζει για την εισαγωγή του όρου στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI).
Αν το «hella» οπτικά θυμίζει κάτι από… Ελλάδα, η αντίπαλη πρόταση έχει βάση καθαρά ελληνική: μια μερίδα επιστημόνων προωθεί ως όρο για το επόμενο «σούπερ» ψηφίο το «xenna», από το «x» (που ακολουθεί το yotta στο «αλφάβητο» προθεμάτων του SI) και το ελληνικό «εννέα» ως έκφραση της ένατης τάξης του 103. Ως εναλλακτικές προτείνονται επίσης οι «nonna» και «enna» ή οποιαδήποτε παραλλαγή της ελληνικής ή της λατινικής λέξης για τον αριθμό εννέα.
Όλα ωστόσο είναι προς το παρόν απλές προτάσεις. Η Διεθνής Επιτροπή Μέτρων και Σταθμών κινείται σχετικά αργά και κατόπιν πολλής σκέψεως ενώ ήδη έχει να ασχοληθεί με πολύ πιο επείγοντα ζητήματα, όπως ο επαναπροσδιορισμός του κιλού. Οι διαθέσεις και οι τάσεις ίσως φανούν στην επόμενη συνεδρία της, το 2013.

 
Category: Κόσμος | Added by: crete-find (2012-12-15)
Views: 346 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]