Thursday, 2024-05-02, 10:50 PM
Welcome, Guest
Home » Articles » Τοπικά νέα

Όλο το σχέδιο και το παρασκήνιο για να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών κοντά στην Κρήτη

Οι μυστικές διαβουλεύσεις, οι κυβερνητικοί χειρισμοί και γιατί ... χρειάζεται πίεση από την κοινή γνώμη - Απόψε το δυναμικό συλλαλητήριο από τους τοπικούς φορείς...

Ενώ απόψε οι φορείς της Κρήτης οργανώνουν μεγάλο και δυναμικό συλλαλητήριο κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο ενα συνεχές ‘πρέσινγκ’ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στο παρασκήνιο για να αποτραπεί έστω και την τελευταία στιγμή η πρωτοβουλία που έχει παρθεί από τους διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του CRETALIVE τόσο η κυβέρνηση όσο και αρμόδιοι φορείς της Κρήτης διαβλέπουν την πιθανότητα να μη γίνει στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου η καταστροφή με τη μέθοδο της υδρόλυσης , αλλά όπως ειπώθηκε "χρειάζεται συνεχής πίεση και επαγρύπνηση". 

Κυβερνητική πηγή είπε στο CRETALIVE ότι "το θέμα είναι πολύ σοβαρό και παρακολουθείται. Δεν θέλουμε με τίποτα να γίνει μια στραβή στην περιοχή μας. Υπάρχουν περιθώρια να αποτραπεί η καταστροφή και με την μικρή αναβολή που δόθηκε έχουμε χρόνο τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να κινητοποιηθούμε’. Ωστόσο, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «απαιτείται πίεση από όλους» και τόνισε με νόημα ότι «καλό κάνουν και οι κινητοποιήσεις, να είναι προφανές ότι αντιδράει και ο κόσμος». 

Ήδη γίνονται διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, λεπτοί χειρισμοί και κινήσεις που δεν ανακοινώνονται. Άλλωστε αυτό αφήνει να διαφανεί και το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών που λέει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά συνεχίζει τις προσπάθειες για να μην γίνει κάτι τέτοιο. Λέει με νόημα: "Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και μέσα από σωρεία διμερών επαφών, προκύπτει ότι δεν υπάρχει απειλή και κίνδυνος, αλλά η ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της και στο επίπεδο των διεθνών οργανισμών και της διεθνούς κοινότητας, αλλά και στο επίπεδο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε να είναι απολύτως διασφαλισμένο το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου".--
> ...http://crete-find.ucoz.org/..................-----
 

Στο πλαίσιο αυτό έχουν κινητοποιηθεί και οι Έλληνες ευρωβουλευτές, οι βουλευτές της Κρήτης (ήδη ο κ.Αυγενάκης έχει συνομιλήσει με τον κ.Κούρκουλα και άλλους υπουργούς για να συντονιστούν, ο κ.Κεφαλογιάννης ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία από την κυβέρνηση , ενώ είχαμε και τις διαμαρτυρίες από πλευράς βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και η Περιφέρεια καθώς ο περιφερειάρχης κ.Αρναουτάκης έχει ήδη ζητήσει ενημέρωση και πιέζει στα ευρωπαϊκά φόρα. 

Τη ίδια ώρα Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, Αχμέτ Ουζουμτσού, απάντησε στη σχετική επιστολή του κ. Βενιζέλου, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις του. 

Το ζήτημα συζητήθηκε και πάλι κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με την Ιταλίδα συνάδελφό του, Έμμα Μπονίνο, που είχε βρεθεί, επίσης, στο Στρασβούργο, συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. 

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, που είχε συναντηθεί τη Δευτέρα με τον κ. Βενιζέλο, τον διαβεβαίωσε, επίσης, πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και δεν τίθεται καν ζήτημα απόρριψης οποιουδήποτε υλικού στη θάλασσα, ενώ ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, να παρακολουθήσει τις διεργασίες για πιθανή συμμετοχή της Συμμαχίας στη στρατιωτική υποστήριξη και πα- ρακολούθηση της επιχείρησης αυτής. 

Συλλαλητήριο 
Απόψε θα οργανωθεί στο Ηράκλειο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, ενώ την αντίθεσή τους στην εν λόγω επιχείρηση εκφράζουν φορείς της Κρήτης με κοινή επιστολή τους προς υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.κ. Eυάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Μανιάτη, και ζητούν διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα διεξαχθεί. 

1. Γνωρίζει η πολιτική ηγεσία των υπουργείων για την εν λόγω ενέργεια για καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, δεδομένου ότι ήδη μεταφέρονται τα χημικά όπλα για καταστροφή; 

2. Γνωρίζουν τα αρμόδια υπουργεία, ποια είναι η ακριβής σύσταση των αποβλήτων, η συγκέντρωσή τους, ο όγκος τους και οι μέθοδοι διάλυσής τους; 

3. Ποιες θα είναι οι περιβαλλοντικές συνέπειες για την Μεσόγειο και οι συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της 

4. Θα συνοδεύσουν ελληνικά πολεμικά πλοία την αποστολή; 

5. Θα επιβλέπεται η διαδικασία από ελληνικό κλιμάκιο επιστημόνων; 

6. Γιατί αυτή η αποστολή να διεξαχθεί στην Μεσόγειο;»


Source: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
Category: Τοπικά νέα | Added by: crete-find (2014-02-06)
Views: 624 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]