Home » Articles » Τοπικά νέα |
Το χρυσάφι της Μεσογείου
Το ελαιόλαδο έχει υψηλή διατροφική αξία. Αποτελεί το βασικότερο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, που χαρακτηρίζεται ως πρότυπο υγιεινής διατροφής παγκοσμίως για τη διατήρηση της υγείας μας. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο στην καθημερινή μας διατροφή. Έχει υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη Ε και πολυφαινολικών ενώσεων. Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αναφορικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου αναφέρουν τη θετική επίδραση του στην υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση ελαιολάδου βοηθάει στην καλή καρδιακή λειτουργία και στη μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Συμβάλλει στη μείωση της ‘’κακής’’ LDL χοληστερόλης στο αίμα, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα της ‘’καλής’’ HDL χοληστερόλης και έχει αντιθρομβωτική δράση. Επιπλέον η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του βοηθάει στην μείωση της δημιουργίας των ελεύθερων ριζών και κατά συνέπεια του οξειδωτικού στρες, προσδίδοντας του και αντιγηραντικές ιδιότητες. Συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ έχει βρεθεί ότι βοηθάει και στο μεταβολισμό της γλυκόζης στα άτομα με διαβήτη. Αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής, προτείνεται η καθημερινή χρήση μέτριας ποσότητας ελαιολάδου στο μαγείρεμα, αλλά και ωμό σε σαλάτες και ορεκτικά. Τέλος , χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε έχει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που το καθιστά την καλύτερη επιλογή ακόμα και στο τηγάνισμα. Τυμπακιανάκη Χαρά Πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.cretefunatic.gr | |
Views: 383 | |
Total comments: 0 | |